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Undergraduate in Biotechnology

    Detalhes do curso

  • Objetivos do curso

    The Biotechnology degree will provide students with a basic training in fundamental areas of biosciences, as well as specialized training in the areas of chemistry, chemical engineering processes, biotechnology, microbiology and molecular genetics. There is a high demand for biotechnologists in Europe and Portugal, and this course will help prepare students for an exciting career in this field. In addition, the combination of skills and knowledge obtained provide a solid foundation for a wide range of employment opportunities or further study for master's or doctoral levels.

  • Escola

    ESTB - Escola Superior de Tecnologia do Barreiro

  • Regime de estudo

    presencial - DayTime

  • Objetivos da aprendizagem e competências a desenvolver

    The course was planned as a generalist degree in Biotechnology, ensuring a wide range of professional opportunities for future graduates. This training is especially aimed at students interested in pursuing a career in the biotechnology sector – either in large biotechnology multinationals or in the pharmaceutical industry or smaller companies, exploring new innovations in the field. The training in Biotechnology combines the laboratory skills and theoretical knowledge provided in the various curricular units and curricular internship or biotechnological project in order to prepare the graduate to enter the job market in various sectors such as Pharmaceutical, Food, Agricultural or biological/biotechnological research industries. This course allows access to the Order of Technical Engineers.

  • Saídas profissionais

    - biological/chemical/biochemical analysis laboratories;
    - biotechnological and related industries, of which the most important are Pharmaceutical, Food and Agri-Food;
    - environmental area, namely, in Treatment Plants, integration in teams to carry out Environmental Impact Studies,
    water companies, among others;
    - service companies in the sector and related, namely in the area of Medicine/Health;
    - technical assistance in Project and Consulting Offices;
    - integration, planning, automation and control of systems;
    - intervention in the production, development and control of final products of small and medium-sized industries.

  • Coordenador/a do curso

    Ana Gabriela Gonçalves Neves Gomes

  • Reconhecimento da Aprendizagem Prévia

    Recognition of prior learning is carried out in accordance with the Academic Regulations of the Polytechnic Institute of Setúbal.

  • Condições de acesso e ingresso

    Provas de Ingresso
    Duas das seguintes provas:
    02 Biologia e Geologia
    07 Física e Química
    16 Matemática

    Classificações Mínimas
    Nota de candidatura: 100 pontos
    Provas de ingresso: 95 pontos

    Fórmula de Cálculo
    Média do secundário: 50%
    Provas de ingresso: 50%

    Outras formas de acesso:
    - Regimes de Reingresso e Mudança de Par Instituição/Curso;
    - Concurso Especial de Acesso para Diplomados Vias Profissionalizantes;
    - Concurso Especial de Acesso para Titulares de CTeSP;
    - Concurso Especial de Acesso para Titulares de Provas para Maiores de 23 anos;
    - Concurso Especial de Acesso para Titulares de Outros Cursos Superiores;
    - Concurso Especial para Estudantes Internacionais;
    - Concurso Especial de Acesso para Titulares de CET.


    A informação disponibilizada não dispensa a consulta à página da Direção Geral do Ensino Superior (DGES) e/ou a página de candidaturas.

  • Requisitos para obtenção da qualificação

    34 course units successfully completed

  • Enquadramento legal e acreditação

    Despacho n.º 10608/2020 de 29 de outubro

Plano de estudos

1º Ano

Regime

Nome

Área Científica

ECTS

1º Semestre

Computational Methods

MI

4.0

1º Semestre

General Chemistry

QUI

5.5

1º Semestre

Introduction to Biotechnology

BT

4.5

1º Semestre

Laboratory I

QUI

5.0

1º Semestre

Linear Algebra

MI

5.0

1º Semestre

Mathematical Analysis I

MI

6.0

2º Semestre

Applied Statistics

MI

4.0

2º Semestre

Fundamental of Physics

ME

5.0

2º Semestre

General Biology

B

5.0

2º Semestre

Laboratory II

QUI

5.0

2º Semestre

Mathematical Analysis II

MI

6.0

2º Semestre

Organic Chemistry

QUI

5.0

2º Ano

Regime

Nome

Área Científica

ECTS

1º Semestre

Biochemistry

BT

4.5

1º Semestre

Chemical Thermodynamics

QUI

5.0

1º Semestre

Fundamentals of Bioprocess Engineering

PQB

4.5

1º Semestre

Instrumental Methods of Analysis

QUI

5.0

1º Semestre

Laboratory IIIB

PQB/BT/QUI

5.0

1º Semestre

Transport Phenomena I

PQB

6.0

2º Semestre

Cell and Molecular Biology

BT

5.0

2º Semestre

Fundamentals of Biophysics

BT

5.0

2º Semestre

Laboratory IVB

PQB/BT

5.0

2º Semestre

Microbiology

B

4.5

2º Semestre

Separation Processes IB

PQB

4.5

2º Semestre

Transport Phenomena II

PQB

6.0

3º Ano

Regime

Nome

Área Científica

ECTS

1º Semestre

Applied Microbiology

BT

5.0

1º Semestre

Biological Reactors B

PQB

5.5

1º Semestre

Genetic Engineering

BT

4.5

1º Semestre

Laboratory VB

PQB/BT

5.0

1º Semestre

Microbial Technology

BT

5.0

1º Semestre

Separation Processes IIB

PQB

5.0

2º Semestre

Food Technology

BT

3.0

2º Semestre

Technological Project and Internship

PQB/BT

22.0

Disciplinas Optativas

Regime

Nome

Área Científica

ECTS

2º Semestre

Environmental Biotechnology

BT

2.0

2º Semestre

Equipment and Industrial Services

EQI

3.0

2º Semestre

Industrial Management

EQI

2.0

2º Semestre

Quality, Environment and Safety

EQI

3.0

  • Selecionar Ano Letivo:

  • Tipo de Curso

    Degree

  • Código DGES

    9016

  • Qualificação Atribuída

    Licence

  • Duração

    3 Anos

  • Créditos ECTS

    180.0

  • Efetuar candidatura

    Candidatura
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